Nederland is de afgelopen periode weer door veel stormen getroffen. Stormen zijn een van de grootste boosdoeners van daklekkages. Het is daarom van belang om regelmatig onderhoud aan het dak te plegen, om zo de kans op daklekkages te beperken. Bij te laat handelen, kan er veel schade worden opgelopen. Denk aan vermindering van de werking van isolatiemateriaal en de eventuele schade aan apparatuur op de bovenste verdieping. Ook kan het leiden tot schimmel, wat op ten duur erg slecht is voor de gezondheid. Maar bij welke daken komt daklekkage eigenlijk het meest voor en hoe kan u deze lekkages voorkomen?

Verschillende daken

Er zijn allerlei verschillende vormen daken, denk bijvoorbeeld aan een lessenaarsdak, zadeldak, wolfdak of plat dak. Wel vallen al deze daken onder een schuin of een plat dak.

Maar wat zijn typische oorzaken van een plat dak of schuin dak daklekkage?

  • Een plat dak is erg vatbaar voor een lekkage. Bij verstopping van de hemelwaterafvoer zal er bij een plat dak sneller regen blijven liggen. Wat eerder kan leidden tot grotere lekkages. Hierdoor heeft een platdak een grotere risico op lekkages in vergelijking tot een schuin dak. Vaak is bij platte dak bitumen de dakafwerking, hiervan is de levensduur 30 jaar. Op het moment dat er niet op tijd onderhoud aan het bitumen wordt gepleegd, kan er door wisseling in de weersomstandigheden of ongewenste plantengroei lekkage ontstaan.
  • Bij een schuin dak zijn kapotte dakpannen of slechte dakpan aansluitingen een vaak voorkomende oorzaak van een lekkage. Doordat de hoogtes van het dak verschillen is het lek opsporen zo eenvoudig nog niet. Het water zal zich namelijk via de wanden naar beneden verplaatsen. Hierdoor is het lastig om de lekkage te vinden met alleen behulp van de vocht/ schimmel plekken. De beste en gemakkelijkste manier om de daklekkage bij een schuin dak te achterhalen is met gebruik van infrarood apparatuur.

Het voorkomen van een daklekkage

Hierbij wat daklekkage voorkomen tips:

  • Zorg dat de dakgoten regelmatig worden schoongemaakt. Vooral in de herfst zijn er veel bladeren die zich een weg naar de dakgoot vinden. Maak daarom iedere herfst de dakgoten schoon, om zo de afvoer van het water te bevorderen.
  • Kijk goed naar de omgeving. Zijn er takken die het dak raken? Check het dak dan op scheuren. Na een storm zijn er geregeld takken die van een boom afbreken of op daken terechtkomen. Bekijk altijd of er door de storm geen schade aan uw dak is opgelopen.
  • Woont u in een appartement op de hoogste verdieping, laat dan eens per jaar een controle uitvoeren door een dakdekker.
  • Bij een pannendak is het belangrijk om af en toe te kijken of alle pannen nog heel of in goede staat zijn.
  • Zorg dat het lood altijd correct is aangeklopt. Op het moment dat dit niet gebeurd is kan er met wind een opening ontstaan, waar water onder kan slaan.
BEL DIRECT